Jaro v České televizi: nové formáty a premiéry

Česká televize

Rok 2013 bude v České televizi ve znamení zavedených, inovovaných a zcela nových formátů. Hlavní novinkou Jedničky bude cyklus televizních filmů Nevinné lži a nové zábavně-naučné formáty z licence BBC i z vlastní tvorby. Dvojka nabídne originální sérii autorských dokumentů Český žurnál nebo novinky z žánru tzv. docusoap. Ozdobou programu budou střípky ze zlatého fondu České televize na oslavu šedesátého výročí jejího vysílání.

 

 

 „Jarní vysílací schéma bude stát na třech hlavních pilířích: novinkách a inovativních formátech, silném poměru premiér zavedených cyklů vůči reprízám a zlatém fondu u příležitosti 60. výročí vysílání České televize. Vedle toho se Česká televize zaměří na další užší profilování jednotlivých kanálů. Jednička potvrdí, že je programem pro rodinu, složeným z pestré nabídky pořadů. Dvojka bude kombinovat vzdělávání a individuální vkus se zábavními žánry a upevní svoji pozici exkluzivního programu. ČT24 a ČT sport se zaměří na aktuální dění, události a významné akce, které jsou jejich nejsilnější stránkou,“ vysvětluje programový ředitel České televize Milan Fridrich.

 

Hlavní novinkou v programu Jedničky bude premiérový cyklus televizních filmů Nevinné lži. V osmi dílech ukáže spletitost příběhů, do kterých se v některé jejich fázi zapletla ona zdánlivě nevinná lež. Se zcela novými formáty přichází Jednička v žánru zábavně-naučné tvorby. Tajemství rodu a Copak bych vám lhal? jsou adaptacemi oceňovaných pořadů britské BBC. Nový zábavně-publicistický magazín Rub a líc nabídne nové pohledy na fenomény současné doby. Vedle novinek se diváci mohou těšit na premiérové díly seriálu Vyprávěj, cyklu Zázraky přírody nebo zábavní show Všechnopárty.

 

Šedesát let svého vysílání oslaví Česká televize spolu s diváky výběrem toho nejlepšího ze svých archivů. Střípky zlatého fondu nabídne Česká televize v pravidelných oknech seriálové tvorby, původní dramatické tvorby, filmových adaptací divadelních her či animovaných pohádek pro nejmenší před spaním s názvem Večerníček. Některé archivní snímky budou zařazeny do novějšího kontextu tak, aby ukázaly svůj trvající aktuální ráz.  Prostor dostanou vzpomínky na to nejlepší, co v ČT vzniklo, např. seriály Cirkus Humberto, Panoptikum Města pražského, F. L. Věk, Nemocnice na kraji města, Černí baroni, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem a další.

 

Také Dvojka bude na jaře 2013 ve znamení nových žánrů a premiér. Velkou skupinu tvoří pořady věnované mapování české společnosti a jejím soudobým dějinám. Vlajkovou lodí této tematické skupiny je Český žurnál. Jedná se o pět autorských dokumentů reflektujících klíčové události roku 2012. Jako další novinku představí Dvojka dokumenty stříhané jako seriály. V tomto žánru zvaném docusoap budou diváci sledovat například osudy závislých žen v léčení nebo příběhy novomanželů či čerstvých matek. Ve skupině historizujících pořadů zaujmou také cykly Těžká léta československého filmu 1969–1989 nebo Celnice. Propojení mezi minulostí a současností budou hledat Návraty dokumentaristů, portréty významných českých osobností současnosti nabídnou velké české dokumenty. Novinky vlastní tvorby doplní úspěšné zahraniční cykly z různých oblastí: od vesmíru, přes svět šelem, historii až po lidské zdraví. V portfoliu zůstávají formáty jako Velikáni filmu, Chodníky slávy, alternativní zábava a kultovní seriály. Náročného seriálového diváka osloví dílo z dílny skandinávské školy Zločin, další řada Borgiů anebo seriál Hra o trůny.

 

Zpravodajská ČT24 nabídne obsáhlé zpravodajství k historicky první přímé volbě prezidenta republiky a bude se věnovat 60. výročí vysílání Československé a později České televize. ČT sport čeká v roce 2013 hned několik sportovních vrcholných akcí.

 

 

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

 




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist