Vysílací řetězec Radiožurnálu byl osazen novými modulačními procesory

Vysílací stožár

Český rozhlas Radiožurnál získal unikátní zvukovou adresu, která přesně odpovídá jeho programovému formátu. Technici v minulých dnech inovovali modulační procesory, které definují zvuk stanice. Změna technologie zlepšila zvukovou kvalitu vysílání a podpořila také snadné rozpoznávání Radiožurnálu.

 
 

 


 
 

„Původní systém Orban Optimod 2200, který pracuje na bázi dvoupásmového procesingu, jsme nahradili nejnovějším modelem Orban Optimod 8600 HD. Ten umožňuje zpracovávat signál v pěti pásmech, což zajišťuje mnohem jemnější a preciznější optimalizaci zvukového materiálu,“ uvedl ředitel Odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

 

Nové řešení také zajišťujeefektivnější využití FM modulace a všech technických možností vysílačů. Aplikace pětipásmového Optimodu totiž optimálně navazuje na nové, rovněž pětipásmové, koncové procesory Phobos Trans-DIGI 2009, které jsou nainstalovány na vysílačích Českého rozhlasu. Tím se podařilo odstranit „slabý článek“ původního řetězce.
„Výměně technologie předcházely rozsáhlé testy v laboratorních podmínkách Českého rozhlasu, které vedly k postupnému nastavení ideálních parametrů. Vše se dolaďovalo i v prvních dnech ostrého provozu. Modulační procesor je kritickým místem přenosu signálu a je jedním z nejdůležitějších technických prvků, které ovlivňují výsledek rozhlasové práce,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr.

 

Nová technologie navíc přináší i užitečnou funkci detekce řečových signálů. Mění zpracování hlasů moderátorů a telefonátů a zlepšuje srozumitelnost a čistotu zvuku. Lepší kontrola spektra se projevuje také na přirozenějších přechodech mezi hudbou a slovem. Stálejší je tak zvukové podání celého programu. Radiožurnál ve výsledku získal unikátní zvukovou adresu, která přesně odpovídá jeho programovému formátu.

 

Modulační procesor Orban Optimod 8600 HD disponuje ještě jednou důležitou funkcí. Umožňuje nezávisle zpracovávat signál pro FM vysílače a pro digitální média (DAB, DVB-T a internet). Analogové i digitální vysílání tak může mít svůj individuální procesing a být tak zcela optimalizováno pro daný druh platformy.

 

Jiří Hošna




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

TOPlist